När man ska fixa ett hemmagym finns det ett par saker att tänka på i förväg: Var ska det vara? Vad ska det innehålla? Vad är målet med träningen och kan jag uppnå det under givna premisser?

Först och främst kan det vara bra att fundera över var gymmet ska placeras. Hur stort är utrymmet? Hur pass bra är isoleringen, ljuddämpning och isolationen? Är ventilationen tillräckligt bra? Tål golvet belastningen?

En rekommendation är att placera gymmet så nära bottenplan på en byggnad som möjligt, om det är genomförbart. Om man bor i hus kan det med andra ord vara en bra idé att placera gymmet antingen på bottenplan eller – om det finns – källaren. Det finns flera skäl till att detta är att föredra. Dels är det enklare att isolera uppåt än neråt, och man behöver då inte tänka på ljudet som uppstår när man exempelvis tappar vikter eller hoppar. Samma princip gäller även för musik eller ljud från en TV; det är lättare att sätta upp isoleringsplattor i taket än att försöka isolera neråt.

Ytterligare en anledning till att det är bra att placera gymmet så långt ner i byggnaden som möjligt är helt på grund av hur hus ofta är byggda: Oftast är bjälken på ovanvåningen inte särskilt stark och om den utsätts för mer belastning och vikt än vanligt kan det leda till sprickor i golv och väggar – vilket kan sträcka sig genom hela huset. Om man trots allt vill placera gymmet på ovanvåningen kan det vara en bra idé att först sätta dit en förstärkt bjälke.

Andra saker att tänka igenom är vad för slags material det är på golv och väggar. Det kan vara en dålig idé att ha klinkersgolv eller trägolv som är känsliga för slag och lätt kan gå sönder. Om väggarna är täckta av kakel eller gjorda av betong kan det vara svårt att fästa saker i väggen, om det skulle behövas.

När det kommer till själva innehållet som ska finnas i gymmet beror det på vilka mål man har med sin träning och vilka redskap som behövs för att nå dessa. Vissa skulle införskaffa ett multigym och en träningmatta, medan andra skulle föredra att ha flera olika maskiner, vikter och redskap. En del saker kanske kan kombineras, och det kan vara en fördel att göra detta om man inte har obegränsat med yta. Till exempel: Istället för att ha hantlar man man ha kettlebells då det går att göra fler övningar med dessa.

Ett motionsband kan vara att föredra framför en motionscykel, då många ofta använder motionsbandet mer. En del kanske skulle vilja ha många saker som hänger från taket, till exempel chinsstång eller motsvarande. Då kan det också vara bra att kolla i förväg så att den går att sätta fast på ett fungerande och säkert sätt.

Så, kort sagt, bör man fråga sig
1. Vad vill jag kunna träna?
2. Vad behöver jag för att kunna träna detta?
3. Kan jag ha detta i mitt gym?